Schoofs Orthopedie staat voor kwaliteit en service

Compressiekousen en stompkousen

Compressiekousen en stompkousen

Na een amputatie is een goede stompverzorging zeer cruciaal voor het dragen van een prothese. Hierbij is het dragen van een compressiestompkous zeer belangrijk. Het heeft dezelfde werking als zwachtelen in de post-operatieve fase en doen de zwelling en het oedeem in de stomp afnemen. De compressie zorgt dus voor het vormen van de stomp, wat cruciaal is voor een juiste protheseverzorging. 

Een stompkous is een kous die zorgt voor een goede fitting tussen de stomp en de prothesekoker en in lichtere mate voor een schokdemping tijdens dagelijks gebruik. De kousen kunnen zowel op de stomp als op de liner gedragen worden en bestaan uit verschillende materialen zoals katoen, nylon of badstof. Dit is afhankelijk van de stomphuid. Ze zijn eveneens verkrijgbaar in verschillende diktes en afmetingen om voor elke gebruiker de juiste fitting te voorzien.

Wanneer er sprake is van overmatig zweten in de liner, kan een speciale sok rechtstreeks op de huid gedragen worden onder de liner. Dit zal het transpiratievocht opnemen en zorgt voor een comfortabele fitting tussen stomp en liner.